Apa pentingnya nama Allah S.W.T kepada Mingguan Herald


Bismillahirrahmanirrahim.

Bersungguhnya pihak Herald dalam perkara diatas adalah satu perkara yang menghairankan. Sanggupkah mereka(pihak gereja) merombak kitab agama mereka/bible kerana selama ini memang tidak ada pun nama Allah S.W.T didalam kitab mereka bible mereka. Bersediakah mereka/pihak gereja berjumpa dengan Ulamak Islam untuk berbincang secara waras sekiranya keperluan tersebut adalah untuk kebaikan manusia mencari dan mengenal Allah S.W.T.

Nampaknya pihak Mingguan Herald perlu bersedia untuk menjawab adakah kitab mereka/bible perlu di edit..terpulang kepada pihak Herald kerana kalau betul kitab mereka suci dari diubah pinda mereka tidak perlu risau tentang pentingnya nama Allah S.W.T

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Katakanlah : “ Hai orang-orang kafir, aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang aku sembah. Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak pernah ( pula ) menjadi penyembah Tuhan yang… aku sembah. Untukmulah agamamu, dan untukkulah, agamaku.” (Surah Al Kafirun;1-6)

Harakahdaily

Nik Aziz bimbang perkataan Allah disalahguna
Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 3 Jan: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melahirkan kebimbangan penggunaan perkataan Allah disalahgunakan biarpun tidak salah untuk diguna kesemua agama samawi.

Menteri Besar Kelantan itu melahirkan rasa bimbang kalimah Allah kemungkinan disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu.

Beliau berkata, biar pun penggunaan kalimah Allah mengikut hukum bagi pengamal agama Samawi, ia tidak menjadi satu kesalahan.

“Namun saya takut ia disalahgunakan, itu yang menjadi kebimbangan sebenarnya,” katanya selepas majlis perasmian pejabat Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan di Jalan Telipot, hari ini,

Khamis lalu Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan perkataan ‘Allah’ oleh penerbitan akhbar mingguan Herald – The Catolic weekly.

Hakim Datuk Lau Bee Lan dalam keputusannya memberitahu Herald mempunyai hak pada sisi perlembagaan untuk menggunakan perkataan tersebut.

Ekoran keputusan itu menyebabkan timbul bantahan di kalangan umat Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Baharom pula dilaporkan akan merayu keputusan kes terbabit ke Mahkamah Rayuan bagi memastikan kesucian agama Islam kekal terpelihara.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berharap pihak berwajib seperti persatuan ulama menganjurkan dialog bersama pemimpin agama Kristian bagi mencari penyelesaian isu tersebut.

“Melalui perbincangan terbabit diharap dapat meredakan kekeliruan masyarakat. Selain itu falsafah Islam dapat dikembangkan melalui majlis-majlis seumpama itu,” katanya.

Beliau juga tidak menolak hadir pada majlis seumpama itu sekiranya ada jemputan bagi menjelaskan kekeliruan yang timbul mengenai Islam.

Advertisements